Köpa Råttor


Att köpa råttor av ossAtt köpa djur, oavsett art, kräver eftertanke, planering och viss kunskap.Vi kräver inte att våra köpare är experter, men vi kräver att ni har läst på, tänkt efter och förberett er.Våra råttor är uppfödda för och säljs enbart som sällskap.Vi är väldigt måna om att våra råttor får den bästa tänkbara framtiden, därför väljer vi köpare noga och vi väljer gärna de vi redan känner och/eller de som köpt råttor av oss vid tidigare tillfälle(n).
Att bli/vara fodervärd åt en råtta från ossDet är ofta så att vi vill behålla flera ungar i en kull än vad vi egentligen har möjlighet till. Därför väljer vi att sätta ut flera råttor på foder istället. Som fodervärd så ska du behandla råttan på bästa sätt såklart, precis som om du skulle köpt den.Du står för alla utgifter, även eventuella veterinärkostnader. Vi har samma krav på köpare och fodervärdar.Som fodervärd så betalar du 200:- för råttan. Istället för fullt pris så får vi använda råttan till avel. Honor till max två kullar och hanar till max tre kullar.Det är ett krav att du bor i vår närhet eller har möjlighet att komma hit och lämna råttan då vi har planerat in en kull.Som fodervärd till föräldrarna så får du förtur att välja bebisar ur kullen om du är intresserad av det.
BurenDu ska ha en lämplig bur som är inredd på ett lämpligt sett. Använda dig av ett lämpligt strö/bottenmaterial.Vi föredrar höga, klättervänliga burar inredda med hyllplan, korgar, hus, hängmattor, rör, rep, stegar mm. Vi använder stl-strö till burbotten och toalätt-strö till toaletterna.
MatenVi ger våra råttor ett egenblandat torrfoder.Det finns en bra grupp på Facebook som heter ”Vad äter dina råttor idag” som jag rekommenderar er att gå med i. Där hittar ni bra recept på torrfoder och massor av annat mat-nyttigt Utöver torrfodret så ska råttor även ha färskmat.Våra får färskmat ca en gång om dagen, mestadels olika sorters grönsaker och rotfrukter men även lite matrester.Våra råttor får inga stora mängder av ärt-, balj- och bönväxter eftersom jag för många år sen läste en studie som gjorts på råttor och fytoöstrogener, att det ökar riskerna för bröstcancer (juvercancer/tumörer). Jag minns inte exakt vad det stod, eller något exakt resultat och jag hittar inte artikeln igen. Det har säkerligen kommit ut andra rapporter som hävdar motsatsen men faktum är att juvertumörer har minskat till nästan obefintligt hos oss, om det är pga kosten eller hårt avelsarbete låter jag vara osagt.
AktiveringRåttorna vill bli aktiverade dagligen.Här är råttorna utanför buren i 6-8 timmar varje dag. Lite beroende på hur många flockar vi för tillfället har. Ungar får bara vara på sängen och i soffan eftersom det finns väldigt många skrymslen och vrår som dom kan gömma sig i här.Att springa fritt är inte tillräckligt för råttorna. Råttor är sociala djur som gillar att umgås med sin människa/människor och dem behöver aktiveras. Aktivera dem genom att tex lära dem trick och kommandon, göm godis, bygg hindar/agility banor, labyrinter och klätterställningar.Råttor blir mycket vad man gör dem till.
IntresseanmälanOm du känner att du kan erbjuda våra råttor ett bra hem så är du välkommen med en intresseanmälan.Intresseanmälan görs via det här formuläret: https://forms.gle/4UG9BVhhffDmYUdJ7 Fyll i noga och utförligt. Det gör inget om det blir mycket text. Har du frågor eller funderingar så kontakta oss via vår facebooksida eller via mail info(a)verra.se  
Själva köpet, pris mm.Våra råttor kostar 500:- /st.Ungarna är leveransklara när dem är ca 7-8 veckor. Råttorna säljs två eller fler, oavsett hur många råttor du redan har. En flytt är en stor sak för en liten bebis, bara resan i sig kan vara väldigt stressande och när ni väl är hemma så är allt nytt, stort och skrämmande. Allt blir mycket bättre om man har sällskap av en bror/syster.Vi föredrar de köparna som kan komma hit och hälsa på de små samt tinga individer på plats. Varför? Jo, för att alla bebisar har olika personligheter och det är såklart viktigast att rätt personlighet hamnar i rätt hem. Utseendet är inte viktigast.När bebisarna är 4 veckor är ni välkomna hit för att hälsa på dem och välja ut vilka ni är intresserade utav.Vi har full förståelse för att alla inte kan ta sig hit för att hälsa på och tinga så därför är det inget krav.Om det är för långt att åka hit till Mariefred så kan vi allra oftast mötas upp närmre Stockholm eller Eskilstuna. Bor ni ännu längre bort så finns det olika transporthjälpsgrupper på facebook att söka transporthjälp i. Sök i första hand från Mariefred/Läggesta men även kringliggande kan gå bra med lite planering.Råttorna ska vara fullt betalda innan de flyttar härifrån.
Våra åtagandenOm det är så att du mot all förmodan inte kan ha dina råttor kvar så ska du kontakta oss.Vi tar alltid tillbaka råttorna och även burkompisar som inte kommer här i från. Vi vet också nästan alltid någon som är intresserade av vuxna/äldre råttor som vi kan förmedla kontakt med.Vi ställer alltid (och väldigt gärna) upp som råttvakt vid behov!Jag finns här som stöd med hjälp, tips, råd och annan support under åtminstone hela råttans livstid.
Köparens åtagandeFörutom att ni ska ta hand om råttorna på bästa sätt så vill vi få uppdateringar om råttan under hela råttans liv.Både bra, roliga, tråkiga och dåliga eftersom det är viktigt att veta hur vi kan förbättra avelsarbetet men också för att vi helt enkelt bryr oss väldigt mycket om råttorna. Vi ber om uppdateringar varje halvår med start vid 6 månaders ålder.